Proč podstoupit odstranění prsní žlázy jako Angelina Jolie?

Formé clinic
30. 3. 2021
Operace prsou jako prevence. Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen. Současná medicína naštěstí nabízí preventivní řešení, díky kterému se riziko onemocnění sníží až o 80 %.
Toto řešení si zvolila také hollywoodská herečka Angelina Jolie nebo manželka zpěváka Ozzyho Osbourna Sharon. Obě podstoupily tzv. mastektomii (odstranění prsní žlázy) s následnou rekonstrukcí prsou. K prevenci karcinomu prsu formou mastektomie se přiklání také čím dál více českých žen. Jak zjistit, zda se riziko rakoviny prsu týká i vás, jak mastektomie a rekonstrukce prsou probíhá, co od operace očekávat vám zodpoví specialista na plastickou a rekonstrukční chirurgii MUDr. Jiří Bayer.

Jak zjistím, jak vysoké je u mě riziko vzniku rakoviny prsu?

Dnešní medicína dokáže pomocí genetických testů odhalit predispozice k tomuto onemocnění a je tak možné řešit situaci dříve než onemocnění propukne. Pokud se rakovina prsu objevila u vaší matky, sestry, tety, babičky, je možné, že budete mít v rodině dědičnou poruchu genu. Riziko vzniku zhoubného nádoru prsu způsobuje mutace genů BRCA 1 a BRCA 2, ale také CHEK2, PALB2 nebo ATM.

Kde se mohu nechat vyšetřit?

Testování dědičné dispozice k onemocnění prsu můžete podstoupit na základě doporučení genetika na některém ze specializovaných pracovišť. Vyšetření se provádí z žilní krve. Pokud se potvrdí porucha genu, riziko vzniku nádoru prsu je velmi vysoké, až 80 %.

Co když se u mě potvrdí mutace některého ze zmíněných genů?

Při včasné diagnóze predispozice k nádorovému onemocnění prsu je vhodné podstoupit mastektomii (odstranění prsní žlázy), aby se zabránilo vzniku karcinomu, s následnou rekonstrukcí prsou. Odstraněnou prsní tkáň nahrazujeme silikonovým implantátem nebo vlastním tukem.

Nestačí podstoupit operaci, až když se nádor objeví?

Sebemenší zhoubný nádor může zakládat vzdálené metastázy, které se mohou začít množit v kostech, plicích nebo játrech, kde mohou vzniknout další nádory a tím se celá léčba komplikuje. Pokud se ale prsní žláza odstraní preventivně ještě před propuknutím onemocnění, nádor nemá kde vzniknout a vaše zdraví tak není ohroženo.

Za jak dlouho po odstranění prsní žlázy mohu podstoupit rekonstrukci prsou?

Odstranění prsní žlázy a rekonstrukci prsou provádíme současně při jednom zákroku. Podstupujete tedy jen jednu narkózu, hospitalizaci a následnou rekonvalescenci.

Jak tato operace probíhá?

Rekonstrukční plastická chirurgie prošla v posledních letech obrovským vývojem a nabízí několik možností provedení rekonstrukce. Po osobní konzultaci vám doporučím tu nejvhodnější variantu. Může se jednat o rekonstrukci prsou s vložením implantátu nebo tzv. mikrochirurgickou technikou, kdy se vytvoří volný lalok, nejčastěji z tkáně z podbřišku, kdy využijeme kůži, sval i tuk. Rekonstrukce prsu patří k náročnějším operacím, je proto důležitá volba správné operační techniky a precizní provedení zkušeného operatéra. Doba samotného zákroku se pohybuje mezi 2,5-4 hodinami a probíhá v celkové anestezii. Mikrochirurgická technika je výrazně náročnější a při oboustranné rekonstrukci může zákrok trvat až 8 hodin

Jaký výsledek mohu očekávat?

V rámci jedné operace vám odstraníme prsní žlázu a pomocí vlastní tkáně nebo silikonového implantátu navrátíme prsům jejich původní tvar.

Jak dlouhá mě čeká hospitalizace a následná rekonvalescence?

U rekonstrukce prsou silikonovým implantátem se hospitalizace pohybuje od 2 do 4 dnů. Prsa jsou zpevněna elastickým obinadlem po dobu 3 dnů od zákroku, poté vám bude nasazena kompresní podprsenka. Kompresní podprsenku doporučujeme nosit alespoň po dobu 8 týdnů od operace. Doba rekonvalescence je individuální a závisí také na typu a rozsahu provedené rekonstrukce. S větší fyzickou zátěží můžete začít nejdříve 6 týdnů od operace.

Jste nositelkou mutace genu BRCA1 nebo BRCA2, ale pochybujete, zda podstoupit odstranění prsní žlázy?

Podívejte se na příběh tří žen, maminky a jejích dvou dcer, které již mají tento zákrok za sebou.

Nenašli jste odpověď na vaši otázku?

Nevadí. Zavolejte, napište, nebo se objednejte na osobní konzultaci s MUDr. Jiřím Bayerem.

Mohlo by vás zajímat

Máme pro vás stále otevřeno. Formé clinic je zdravotnické zařízení. Návštěva kliniky a veškeré zákroky jsou v souladu s aktuálními vládními opatřeními COVID-19 platnými v České republice.

Máte dotaz nebo se chcete domluvit na konzultaci?

Rozhodnout se pro zákrok není jen tak. Máte otázky nebo potřebujete druhý názor? Poraďte se s našimi chirurgy. Domluvte si nezávaznou konzultaci ZDARMA.
Abychom společně našli vhodný termín konzultace co nejrychleji a probrali vaše případné dotazy, napište nám prosím telefonní číslo a my vám rádi zavoláme..
Jméno a příjmení
E-mail
Telefon
Zadejte telefonní číslo v mezinárodním formátu (+420...).
Dotaz
Odeslat
Odesláním formuláře souhlasíte se
Tento web používá cookies, abychom ho pro vás mohli neustále zlepšovat. V případě, že nechcete, aby se na těchto stránkách cookies načítaly, můžete si je vymazat a vypnout v nastavení prohlížeče.
V pořádku