10 nejčastějších otázek o operaci prsou

Formé clinic
16. 3. 2021
Zvažujete zvětšení či modelaci prsou? Rozhodnout se pro operaci není jen tak. Napadají vás nejrůznější otázky, ale nemáte se koho zeptat? Na nejčastější otázky jsme se za vás zeptali našeho plastického chirurga MUDr. Miloše Križka.

Mám malé děti, budu hned po operaci prsou schopna se o ně postarat, nebo budu potřebovat hlídání?

Je to individuální. Určitě alespoň jeden týden doporučuji klientkám klidový režim a další 2-3 týdny děti nezvedat.

Po jaké době od operace se mohu bezpečně vrátit ke sportu?

Plně se můžete vrátit ke sportu po 8 týdnech od operace. Se sporty náročnými na pohyb horních končetin jako tenis, golf nebo plavání je třeba počkat a naplno je provozovat nejdříve tak po 3 až 4 měsících. Co se týká podprsenky, je pro sport vhodná pevnější sportovní podprsenka.

Musím po operaci absolvovat nějaké kontroly?

Doporučuji klientkám kontrolu po týdnu a po dvou týdnech, abychom překontrolovali průběh hojení. Pak je vhodná ještě jedna kontrola do 2 měsíců od operace a následně po roce, abychom viděli, jak si prsa dosedla.

Jak dlouho musím nosit kompresní podprsenku? Musím ji mít i v noci?

Kompresní podprsenku, kterou od nás po operaci dostanete, je nutné nosit 6-8 týdnů ve dne v noci. Odkládat jen v takových případech jako je sprchování, masáže prsou apod.

Za jak dlouho po operaci mohu jet na dovolenou, koupat se a opalovat?

Na dovolenou můžete jet hned, jak se budete cítit dobře. Koupání doporučujeme kvůli infekci, až bude jizva kompletně zahojena (cca po 4 týdnech od operace). Opalování jizev je vhodné až po půl roce a jen s krémem s vysokým faktorem.

Kde se nacházejí jizvy po augmentaci, modelaci a redukci a jsou po zahojení viditelné?

Jizvy po augmentaci se nacházejí většinou v podprsní rýze, nebo kolem dvorce. Po modelaci a redukci prsou jsou jizvy vždy kolem dvorce, vertikálně dolů do podprsní rýhy a v podprsní rýze.

Jaký je rozdíl mezi umístěním implantátu nad sval a pod sval? Která varianta je lepší?

Je to vždy individuální a je na lékaři, jaký způsob uložení implantátu zvolí. A to podle množství a kvality tkaniv, které budou implantát zakrývat. Každá žena je jiná a každá žena potřebuje jiné umístění implantátu. Zkušený plastický chirurg dokáže vždy vyhodnotit, které uložení implantátu bude pro klientku to nejvhodnější, aby byl výsledek operace co nejlepší.

Mohu kojit po zvětšení prsou implantáty?

Ve většině případů ano. Záleží, jakým přístupem je implantát vložen. Pokud se provádí pouze augmentace (bez modelace), implantát mléčnou žlázu ani mlékovody nenaruší.

Za jak dlouho po ukončení kojení mohu podstoupit plastickou operaci prsou?

Ideálně 12 měsíců po ukončení kojení je možné podstoupit plastickou operaci prsou.

Neumím si představit, jak velká budu mít prsa po zvětšení prsou. Je možné si to nějak vyzkoušet?

Každá augmentace je originál. Klientkám vždy doporučuji osobní konzultaci, kde si klientku přeměřím a doporučím možnou velikost prsního implantátu, který pro ni bude nejvhodnější. Pomocí sizerů a pooperační podprsenky je možné přibližně vyzkoušet velikost, ale nikdy to není přesné.
Nenašli jste odpověď na svoji otázku? Další informace se dozvíte v našem video rozhovoru s MUDr. Milošem Križkem nebo v článku: Augmentace, modelace, redukce prsou. Kdo se v tom má vyznat?
 

Mohlo by vás zajímat

Máme pro vás stále otevřeno. Formé clinic je zdravotnické zařízení. Návštěva kliniky a veškeré zákroky jsou v souladu s aktuálními vládními opatřeními COVID-19 platnými v České republice.

Máte dotaz nebo se chcete domluvit na konzultaci?

Rozhodnout se pro zákrok není jen tak. Máte otázky nebo potřebujete druhý názor? Poraďte se s našimi chirurgy. Domluvte si nezávaznou konzultaci ZDARMA.
Abychom společně našli vhodný termín konzultace co nejrychleji a probrali vaše případné dotazy, napište nám prosím telefonní číslo a my vám rádi zavoláme..
Jméno a příjmení
E-mail
Telefon
Zadejte telefonní číslo v mezinárodním formátu (+420...).
Dotaz
Odeslat
Odesláním formuláře souhlasíte se
Tento web používá cookies, abychom ho pro vás mohli neustále zlepšovat. V případě, že nechcete, aby se na těchto stránkách cookies načítaly, můžete si je vymazat a vypnout v nastavení prohlížeče.
V pořádku